Servicii

Remedii Florale Bach

Ce sunt esențele florale?

Esențele florale sunt o ramură a medicinei energetice, vibraționale ȋn care vindecare se face prin restabilirea echilibrului emoțional.

Ele implica o abordare holistică, naturală, sigură și delicată a stărilor emoționale, fără efecte adverse. Unele flori și plante sunt recunoscute pentru valoare lor terapeutică, fiind utilizate in medicina tradițională sub forma ceaiurilor, tincturilor, şi cataplasmele. O varianta mai puțin cunoscută este cea a Esențelor florale, care se bazează pe energia vindecătoare a plantelor.

Istoric

Esențele florale sunt unele din cele mai vechi remedii existente ȋn lume. Au fost folosite în perioada Egiptului antic, ȋn culturile africană și mayaşă, pentru a trata stările de stres si dezechilibrele emoționale. Ȋn Europa, primele mențiuni despre utilizarea remediilor florale le avem din timpul Evului Mediu, când Hildegard Von Bingen (1098 – 1179) folosea o tehnică similară de ameliorare a diferitelor afecțiuni.

Mai târziu, Paracelsus, ȋn sec. XVI, a dezvoltat acest procedeu de conservare a energiei plantelor. Din scrierile sale s-a inspirat medicul englez Eduard Bach (1886-1936), cunoscut azi drept creatorul remediilor florale Bach.

Profesȃnd initial ca medic chirurg, Eduard Bach observase ca una dintre cauzele bolilor pacienților săi era starea lor emoțională și mentală, şi modul lor de viață. Bach a dezvoltat un sistem de 38 esențe florale, cunoscut și azi drept Bach Flower Essences. Spre deosebire de medicina tradițională care consideră corpul drept “o maşină ȋn care locuim”, abordarea lui Bach consideră organismul uman drept “un templu al spiritului” prin care curge energia vitală (Chi ȋn filosofia chineză) care ne menține ȋn viață.

Cȃnd această energie devine stagnantă sau nu circulă armonios, ȋn corp apar blocaje şi dezechilibre, care sunt psiho-somatizate sub forma bolilor. In viziunea lui Bach, nu numai acțiunile omului ci şi o “scȃnteie divină”, sub forma vibrației plantei, sunt necesare pentru vindecare.


Ce sunt esențele florale?


Esențele florale sunt create avȋnd la baza Doctrina semnăturii plantei. Aceasta considera că trăsăturile unice ale unei plante (forma, ȋnălțimea, culoarea, modul in care se integrează in mediul înconjurator) sunt similare modului in care emoțiile umane sunt trăite și manifestate la exterior.

Remediile florale funcționează ȋntr-o manieră similar homeopatiei, care consideră că administrarea unor mici cantități de substanțe (plante, minerale) pot ajuta corpul sau mintea să se vindece singure. Diferența este că remediile florale nu acționează asupra simptomelor fizice, ci asupra emoțiilor care le cauzează. Aceste emoții sunt grupate ȋn şapte categorii: frică, incertitudine, singurătate, dezamăgire, disperare, preocupare excesivă pentru bunăstarea celorlalți ȋn detrimentul propriei bunăstări, deconectarea de prezent, sensibilitate excesivă la influențe și idei (DiLonardo, 2021). Fiecare dintre aceste emoții este adresată de către diverse remedii florale.    


Cum acționează esentele florale?


Esențele florale sunt o ramură a medicinei energetice, vibraționale ȋn care vindecare se face prin restabilirea echilibrului emoțional. Ele nu trebuie confundate cu uleiurile esențiale, tincturile din plante sau remediile homeopate. Sunt sigure și nu au efecte adverse, odată ce sunt administrate după indicațiile unui terapeut. Ele pot fi administrate inclusiv nou nascutilor.

“Acestea vindecă, nu atacȃnd boala, ci inundȃnd corpul cu Vibrații de Natură Superioară, ȋn prezența cărora, boala se topeşte precum zăpada. O vindecare reală este posibilă doar printr-o schimbare de perspectivă, prin pace interioară.” (Bach, 1934). Rolul remediilor florale este de a re-activa, emoțiile umane ascunse, uitate, înghețate, pe care oamenii le- au îngropat in subconștientul lor datorită experiențelor, de cele mai multe ori traumatizante, prin care au trecut (Barnard, 2002).

Ele acționează asupra dezechilibrelor emoționale, mentale si fizice din corp cu blândețe, progresiv după principiul foițelor de ceapă, ȋn care problemele urgente sunt primele tratate, coborȃnd treptat către traumele profunde. Remediile florale permit o trecere dintr-o zona gri a existentei, plină de lecții de viața neprocesate, de neiertare, rușine, vină, ȋntr-una plină de conștientizări, de echilibru, de iubire de sine, pace și armonie. Motivul pentru care esențele florale generează asemenea efecte se datorează ȋn principal importanței evolutive pe care florile o au pentru o planta cȃt şi simbiozei dintre om şi planta, prin intermediul florii.  Esențele florale devin lichide energetice care conțin vibrațiile vindecătoare ale plantei. Ele transmit energia plantei ȋn memoria apei tratȃnd emoțiile care au generat boala.  

Floarea este instrumentul de comunicare al plantei, creat pentru a interacționa cu mediul ȋnconjurător. Ea trebuie să fie văzută, mirosită şi polenizată de insecte, păsări, animale, vȃnt sau ploaie. Structura specifică fiecărei flori reprezintă o adaptare la mediul ȋnconjurător de interacțiunea cu care depinde ȋn ultimă instanță supraviețuirea plantei. Ca expresie exterioară a forței vitale a plantei, floarea este percepută drept o culminare a individualității, a conştiinței de sine şi a evoluției plantei. Emoțiile noastre sunt instantaneu influențate de culoarea, sau mirosul florii, ȋntr-o manieră ȋn care alte părți ale plantei nu o pot face. Floarea este precum vocea sau mesajul plantei ce ne captează atenția indicȃnd o stare de contemplare (Lilly, 2015: 41 – 42).


Mod de administrare


Cea mai utilizată metodă este cea de combinare a 4 picături din diferite remedii, dar nu mai mult de 7. Remediile se introduc ȋntr-o sticluţă ȋnchisă la culoare şi sunt administrate de 4 ori pe zi. Acestea se aplică sub limbă sau diluate ȋn apă, cafea sau ceai.

Fiind esențe vibraționale, remediile nu conțin substanțe chimice, prin urmare nu interferează cu alte terapii sau tratamente prescrise de medic. Nu există riscul de supradozare sau de efecte secundare şi nu creează dependență.


Cui se adresează esențele florale?


Această terapie complementară poate fi aplicată oricui, la orice vȃrstă ȋn asociere cu orice altă formă de tratament, ȋntrucȃt nu are efecte adverse.  Poate fi foarte util ȋn cazul femeilor gravide considerȃnd schimbările lor hormonale şi emoționale. Remediile florale se pot de asemenea aplica şi noilor născuți.    

Remediile florale sunt utilizate pentru recuperarea emoțională sau eliminare a stresului ȋn urma unor evenimente dramatice (accident, şoc, abuz, decesul cuiva apropiat, divorțuri). Ele pot ajuta ȋn cazul diverselor fobii sau a unor probleme precum insomnie, senzație de epuizare, depresie, atacuri de panică,frică, anxietate, teamă de eşec sau de a fi singur. Timiditatea, gelozia, tendința de a fi foarte posesiv sau de a ȋnvinui pe alții pentru propriile eşecuri ori probleme, greutățile de comunicare pot fi, de asemenea, abordate cu ajutorul remediilor florale.


Disclaimer


Sugestiile şi ideile expuse pe acest site au caracter general şi nu se substituie sfaturilor medicale avizate. Pentru problemele de sănătate şi stabilirea unui diagnostic recomandăm să consultaţi un medic!

Esenţele vibraţionale nu ȋnlocuiesc asistenţa medicală calificată. Dacă aveţi o anumită afecţiune medicală, vom ajuta la tratarea acesteia ȋntr-o manieră complementară.